Kaukasten Voima ry:n historiaa
ja nykypäivää
Seuran perustava kokous oli huhtikuun 23 päivänä vuonna 1933 Mäntsälän kunnan, Kaukasten kylän Suomen Vanutehtaalla. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Harald Hurme. Seuraavat puheenjohtajat olivat: Esko Sarvikas 1960- luku, Esko Valonen 1980- luku, Eino Niiranen 1990- luku ja Ari Uusitalo 2000- luku. Seuran kotikunta vaihtui matkan varrella Mäntsälästä Hyvinkäälle ja sieltä edelleen Tuusulaan.
Seura on yleisseura jonka historian aikana on harrastettu hiihtoa, jääkiekkoa, koripalloa, jalkapalloa, lentopalloa, suunnistusta, voimistelua, yleisurheilua ja tietenkin paljon seuran toimintaa tukevia toimintoja.
Hiihto
Hiihto oli seuran toiminnassa mukana heti alusta alkaen. Kaukasten Hiihdot olivat suuri tapahtuma. Seuran edustusurheilijaksi nousi Anssi Koskela, joka voitti useita piirinmestaruuksia ja sijoittui hyvin hopeasompahiihdoissa. Yleisurheilussa hän voitti vuonna 1982 B- poikien 4 kilometrin maastojuoksussa pronssia ja toi seuralle ensimmäisen SM- mitalin. Hänet palkittiin viisi kertaa seuran parhaana urheilijana.
Jääkiekko
Kiekkotoiminta lähti liikkeelle 1950-luvun lopulla senioritasolta. Junioritoiminta aloitettiin kaudella1962-1963. Maakuntasarjaan noustiin kaudeksi 1972- 1973. Tähän asti ottelut oli pelattu Kaukasissa ja nyt saatiin Jokelan urheilukentälle kunnon kaukalo. Kaudella 1973 -1974 edustusjoukkue nousi II-divisioonaan, joka oli silloin kolmanneksi korkein sarjataso jääkiekossa. Seuraavat kaksi kautta joukkue pelasi tällä sarjatasolla ja parhaimmillaan otteluita seurasi Jokelassa 500 katsojaa. Seuramme oli uudenmaan piirin paras jääkiekkoseura ja ainoana piirin seurana pelasi II- divisioonassa.
Voima oli III-divisioonassa joka vuosi parhaita joukkueita ja usein oltiin myös karsimassa ylöspäin ilman menestystä kunnes kaudella 1983 - 1984 Voima teki vuoden pituisen visiitin II-divisioonaan. Nyt todettiin että olosuhteet ovat kääntyneet epäsuotuisiksi Jokelan kiekkoilulle, sillä Hyrylän tekojää on liian kaukana Jokelasta eikä jääkiekolle kilpaurheilutasolla ollut Jokelassa edellytyksiä. Voima luovutti paikkansa III-divisioonassa ja osan pelaajistaan TuusKi:lle ja jatkoi pelaamista Jokelan luonnonjäällä IV-divisioonassa. Huomattava osa Voima 1970- ja 1980 luvun pelaajista jatkavat edelleen pelejään Hyvinkääläisen Voima - Kissat seuran riveissä, joka on vanhojen” verivihollisten” Voiman ja Kiekko- Kissojen veteraanien perustama seura. Seuramme nykyinen Helsingin sarjassa pelaava ja Hyrylässä harjoitteleva miesten joukkue pelaa näitä konkareita vastaan joka vuosi haastepelin Jokelan luonnonjäällä.
Koripallo
Vuonna1961 alkoi koripallotoiminta seurassamme sekä junioreissa että senioreissa.
Miesten joukkue nousi kaudeksi 1971 - 1972 Suomen sarjaan, joka oli valtakunnan toiseksi ylin sarja. Joukkue pelasi hyvän kauden, mutta putosi niukasti sarjaa alemmaksi. Samaan aikaan juniorityö virkistyi ja ensimmäiset tyttöjoukkueet tulivat mukaan 1977.
Toiminnan kasvaessa tuli esiin Jokelan salien pieni koko. Silloin toivottiin uutta liikuntatilaa paikkakunnalle ja odotettiin Jokela- talon toista vaihetta ratkaisemaan pulmaa. Syksyllä 2006 vihdoin päästiin pelaamaan Jokelan Koulukeskuksen uuteen saliin. Vuonna 1983 minitytöt selvittivät tiensä Jokelassa pelatussa semifinaaliturnauksessa SM- lopputurnaukseen. Sijoituksena oli historiallinen neljäs sija SM- lopputurnauksessa! Syksyllä 2003 selvisi B- poikien joukkue rankkojen karsintojen kautta SM- sarjaan. Tämän joukkueen pelaajien avulla on miesten joukkue nyt noussut kahdessa kaudessa 5- divisioonasta 3- divisioonaan.
Jalkapallo
Vuonna 1963 tuli jalkapallo mukaan seuran toimintaan. Ensimmäiset ottelut pelattiin Hyvinkään kaupungin nappulaliigassa. 1970- luvulla toiminta lähti hyvin käyntiin ja piirin sarjoihin osallistuttiin peräti neljällä joukkueella. Miesten joukkue koostui pääasiassa jääkiekkoilijoista. 1980- luvun aluksi voitti seuran miesten joukkue piirin III- luokan mestaruuden, mutta toiminta hiipui nopeasti.
​
Lentopallo
Lentopallo oli seuran ohjelmassa jo vuonna 1963. Vuonna 1972 Kaukasiin saatiin asvaltoitu ulkokenttä. Vuosikymmenen puolivälin aikoihin joukkue pelasi V- sarjassa ja 1977- 1978 kaudelle noustiin vihdoinkin IV- sarjaan ja samalla toimintaan mukaan tuli II- joukkue. Visiitti nelossarjaan jäi kauden mittaiseksi ja loppuvuosikymmen loppuvuodet pelattiin V- sarjassa. Kaudelle 81/82 seuran ykkösjoukkue nousi IV- sarjaan. Jaostolla oli joukkueet sekä V- sarjassa että Ikämiehissä. Seuran ykkösjoukkue vakiinnutti paikkansa IV –sarjassa ja II- joukkue alemmassa.
1990- luvun alkupuoli oli jaoston menestyksellisintä aikaa. Molemmat seuran joukkueet olivat sarjojensa kärkipäässä. Vuonna 1993 ykkösjoukkue nousi karsintojen kautta III- sarjaan. Kausi sujui pelillisesti hyvin, joukkue säilytti sarjapaikkansa ja II- joukkuekin kolkutteli IV- sarjan portteja. Seuraavalla kaudella joukkue joutui luopumaan sarjapaikastaan ja toiminta hiipui.
Pesäpallo
Vuonna 1968 otettiin pesäpallo ensimmäistä kertaa seuran ohjelmaan. Vuonna 1976 tuli ensimmäinen tyttöjoukkue mukaan toimintaan. Vuonna 1980 Kimmo Pulliainen teki historiaa edustamalla seuraa B- poikien Itä – Länsi -ottelussa. Vuonna 1981 nousi miesten I- joukkue viimeinkin maakuntasarjaan, mutta visiitti jäi vain yhteen kauteen. Vuonna1985 miesten joukkue sijoittui sarjassa toiseksi tasapistein Askolan kanssa. Päättäjäisetkin oli jo pidetty, kun tuli tieto, että pelataan ottelu noususta maakuntasarjaan Askolaa vastaan. Miehet voittivat Keravalla pelatun ottelun 8 – 4 ja nousivat maakuntasarjaan ja pelasivat sarjaa vuoteen 1990 asti.
Yleisurheilu
Yleisurheilu oli mukana seuran toiminnassa alusta alkaen ja ensimmäiset kilpailut pidettiin keskeneräisellä Kaukasten kentällä elokuussa vuonna1933. Toiminta oli vilkasta ja monia piirinmestaruuksia saavutettiin. Toiminta laajeni Jokelaan ja vuonna 1967 vihittiin uusi Jokelan urheilukenttä. Anssi Koskela voitti maastojuoksun B- poikien Suomenmestaruuskisoissa neljän kilometrin matkalla pronssimitalin vuonna 1982, mikä oli seuran ensimmäinen mitali SM- tasolla. Voidaan sanoa, että 90-luvulla Kaukasten Voima moukaroitiin Suomen ja maailman kartalle. Tekijänä oli Sini Pöyry Suomen mestaruuksien, arvokilpailujen ja osallistuminen ensimmäisenä KaVolaisena olympialaisiin. Hänen mukanaan junioreissa saavutettiin heittolajeissa junioreiden Suomen mestaruuksia. Tulevien olympialaisten kymmenotteluun osallistuu seurassamme yleisurheilu- uransa aloittanut Mikko Halvari.
Tuusulan kunta palkitsi vuoden 2014 katukoristapahtuman
klikkaa kuvaa ja lue lisää